Results 1 to 12 of 12

Thread: Can't save startpos.esf

  1. #1
    Artifex
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Germany, Baden
    Posts
    1,252

    Default Can't save startpos.esf

    I'm finally ready to do some campaign modding, but now I'm encountering a problem I never had in the past. Whenever I try to create a new startpos file, it won't. Everything works well until the point where the Assembly Kit has to generate the startpos.esf. At this last step, BOB claims: "Can't save startpos.esf in LOCATION"
    Never happened to me on Windows 7, but now I have to use Windows 10 and I also noticed longer starting times. I use the correct gamepath and I've deleted the rules.bob files which are known to create trouble.
    Am I the only one with this problem?
    My Mods:
    RCM 2 for Medieval II Total War Kingdoms
    A battle realism mod for all four Medieval II Total War Kingdoms campaigns

    Shogun II Total Realism
    A realism mod for Shogun II, Rise of the Samurai and Fall of the Samurai

  2. #2

    Default Re: Can't save startpos.esf

    I only had that problem, because of an error i did. Because, the startpos can't be build correctly. Also what could happen, is that the name of the location is to long. I put for example the Assembly kit someone where else, so the location name is not to long.

  3. #3
    Artifex
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Germany, Baden
    Posts
    1,252

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Error is unlikely because I tried it with a freshly installed Assembly Kit and an unmodified game.
    The path of the Assembly Kit is "D:/Games/Modding" and Steam is in "D:/Games/Steam".
    I'm going to reinstall the game although I doubt this is going to change anything.
    Last edited by Destin Faroda; May 12, 2018 at 11:57 AM.
    My Mods:
    RCM 2 for Medieval II Total War Kingdoms
    A battle realism mod for all four Medieval II Total War Kingdoms campaigns

    Shogun II Total Realism
    A realism mod for Shogun II, Rise of the Samurai and Fall of the Samurai

  4. #4

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Quote Originally Posted by Destin Faroda View Post
    Error is unlikely because I tried it with a freshly installed Assembly Kit and an unmodified game.
    The path of the Assembly Kit is "D:/Games/Modding" and Steam is in "D:/Games/Steam".
    I'm going to reinstall the game although I doubt this is going to change anything.
    Never think that it's not an error. Even the smallest thing can cause that problem. I have a Windows 10 64 bit machine, and i do not encounter a problem. Also, did you add the custom mod pack (without a startpos.esf) in your data folder (just to be sure)?

  5. #5
    Artifex
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Germany, Baden
    Posts
    1,252

    Default Re: Can't save startpos.esf

    I've reinstalled the game and now it doesn't even get past the splash screen. The cursor turns into a yari tip and several seconds later, it crashes. Looks like I'm defeated.
    My Mods:
    RCM 2 for Medieval II Total War Kingdoms
    A battle realism mod for all four Medieval II Total War Kingdoms campaigns

    Shogun II Total Realism
    A realism mod for Shogun II, Rise of the Samurai and Fall of the Samurai

  6. #6

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Quote Originally Posted by Destin Faroda View Post
    I've reinstalled the game and now it doesn't even get past the splash screen. The cursor turns into a yari tip and several seconds later, it crashes. Looks like I'm defeated.
    But if you didn't add the custom pack file (and the custom startpos file), you will get an error.

  7. #7
    Artifex
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Germany, Baden
    Posts
    1,252

    Default Re: Can't save startpos.esf

    It's a fresh Shougun II installation without mods. Strangely, it doesn't even get to the main menu. Rome II and Attila work flawlessly though.
    What's wrong with this game?

    Update: For some strange reasons, Shougun II now only works if I start Steam in admin mode. Never had to do that before.
    Still getting the "Can't save startpos.efs in D:/Games/Steam/.../" though.
    Last edited by Destin Faroda; May 12, 2018 at 07:58 PM.
    My Mods:
    RCM 2 for Medieval II Total War Kingdoms
    A battle realism mod for all four Medieval II Total War Kingdoms campaigns

    Shogun II Total Realism
    A realism mod for Shogun II, Rise of the Samurai and Fall of the Samurai

  8. #8

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Quote Originally Posted by Destin Faroda View Post
    It's a fresh Shougun II installation without mods. Strangely, it doesn't even get to the main menu. Rome II and Attila work flawlessly though.
    What's wrong with this game?

    Update: For some strange reasons, Shougun II now only works if I start Steam in admin mode. Never had to do that before.
    Still getting the "Can't save startpos.efs in D:/Games/Steam/.../" though.
    Maybe it has to do with a different game path (standard it's in the C drive), i have mine installed in the C drive (except the assembly kit). I do not have any problems with the Assembly kit, neither with S2TW.

  9. #9
    Artifex
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Germany, Baden
    Posts
    1,252

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Let's see if I forgot something:
    - I unpacked the Assembly Kit onto D:/Games
    - If you want to work with the standard campaign, you need the unofficial Ootomo update
    - I've set the game path in the text file
    - I start BOB, go to database and click on the entry startpos_calendars
    - I select XML Genpei
    - BOB automatically selects all the necessary files
    - I press start and a window appears while the game starts
    - Everything is green, the game closes, but it still doesn't generate the startpos.esf file
    The startpos.esf should be in "working_data/campaigns/jap_genpei". In the past, I've imported that folder into my packfile and it worked without problems. Did I forget something?
    My Mods:
    RCM 2 for Medieval II Total War Kingdoms
    A battle realism mod for all four Medieval II Total War Kingdoms campaigns

    Shogun II Total Realism
    A realism mod for Shogun II, Rise of the Samurai and Fall of the Samurai

  10. #10

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Quote Originally Posted by Destin Faroda View Post
    Let's see if I forgot something:
    - I unpacked the Assembly Kit onto D:/Games
    - If you want to work with the standard campaign, you need the unofficial Ootomo update
    - I've set the game path in the text file
    - I start BOB, go to database and click on the entry startpos_calendars
    - I select XML Genpei
    - BOB automatically selects all the necessary files
    - I press start and a window appears while the game starts
    - Everything is green, the game closes, but it still doesn't generate the startpos.esf file
    The startpos.esf should be in "working_data/campaigns/jap_genpei". In the past, I've imported that folder into my packfile and it worked without problems. Did I forget something?
    I have never installed the update (i use it for FotS mostly).
    First of all, you can't choose in "database". All related db files need to be used in "EmpireDesignData". So any changes in the startpos (Raw XML files), you just need to go to working data and choose "campaigns" and choose the appropriate campaign (jap_gempei) and enable the startpos.esf. That's it.

  11. #11
    Artifex
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Germany, Baden
    Posts
    1,252

    Default Re: Can't save startpos.esf

    It doesn't matter if you click on startpos.esf or on one of the startpos tables. It's part of the same process and the result is always the same: can't save startpos.esf.
    Guess that puts my mod to a halt. At least the combat mechanics work.
    Thanks for trying to help me, izzi.
    My Mods:
    RCM 2 for Medieval II Total War Kingdoms
    A battle realism mod for all four Medieval II Total War Kingdoms campaigns

    Shogun II Total Realism
    A realism mod for Shogun II, Rise of the Samurai and Fall of the Samurai

  12. #12

    Default Re: Can't save startpos.esf

    Quote Originally Posted by Destin Faroda View Post
    It doesn't matter if you click on startpos.esf or on one of the startpos tables. It's part of the same process and the result is always the same: can't save startpos.esf.
    Guess that puts my mod to a halt. At least the combat mechanics work.
    Thanks for trying to help me, izzi.
    Sorry that i couldn't help you further.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •