Page 2 of 12 FirstFirst 1234567891011 ... LastLast
Results 21 to 40 of 222

Thread: More building slots

  1. #21

    Default Re: More building slots

    Fantastic stuff, hope you will make it work

  2. #22

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by fightermedic View Post
    This is outstanding work!

    8/8/8/8 sounds right for me, it always had been silly that some settlements had more slots than others
    Why? after all a city is bigger than a town and this is well represented in Rome 2.

    Whatever the proportion will be, my bet is always to give more slots to cities.

  3. #23
    fightermedic's Avatar Ordinarius
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bavaria
    Posts
    756

    Default Re: More building slots

    Actually, its a completely arbitrary decision that some places are allowed to build more and different buildings than others.
    The whole "only some places are allowed to build walls" thing is stupid to begin with. The size and importance of cities tends to change drastically over short periods of time throughout history. If there have to be limitations for gameplay reasons, at least there should be a logical reason to them.
    Check out my AOR and balancing Mod for Third Age Total War


  4. #24
    Morticia Iunia Bruti's Avatar Protector Domesticus
    Join Date
    May 2015
    Location
    At my tower deep in the dark german forest
    Posts
    4,864

    Default Re: More building slots

    The reason is simple: The province capitols are the historical more important cities, where more people lived in ancient times and which had as only ones the manpower to build and maintain bigger temples and cultural buildings. And this good design decision of Rome II should be maintained in my opinion.
    Stereotype fools
    Playing the game
    Nothing unique
    They all look the same
    In this sea of mediocrity
    I can be anything -
    Anything I want to be

    Arch Enemy - We will rise


  5. #25
    Jake Armitage's Avatar Artifex
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    apartment 6
    Posts
    4,325

    Default Re: More building slots

    You're a f.....g genius Daruwind!
    I sense the smell of a new dawn.
    + rep of course

    How does all those slots work with growth? You can edit growth needed in startpos?
    Last edited by Jake Armitage; April 07, 2018 at 07:13 PM.

  6. #26
    Jake Armitage's Avatar Artifex
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    apartment 6
    Posts
    4,325

    Default Re: More building slots

    An idea for a new building chain could be to adapt the population scripts for a resource system.
    Buildings now cost resources (like armies cost population), something like timber, straw, clay, stone, iron, marble and the new building chain gives you a growth bonus (or malus) to certain resources.
    There could be mountain/hill caves, forests, pits and so on.
    UI impostation will have to be checked for sure.

    Populaion scripts could be adapted also for equpiments. You must equip units with proper tools for recruiting them. Swords, spears, armors (heavy and light)...
    So you'll start building upgradable forges that produce some equipment every turn.

    Another new chain could be buildings that represents countryside villages and towns. I don't know, something like agricultural villages, desert merchant settlements, nobility military castles with some houses inside where you can recruit province mercenaries as normal units... Dunno.. . They could be historically and properly named too.

    Another chain could be obviously local upgradable wonders.

    Seems I'm talking like a civilization fanatic with these ideas though.
    Last edited by Jake Armitage; April 07, 2018 at 07:17 PM.

  7. #27
    Daruwind's Avatar Citizen
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Prague
    Posts
    2,902

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by Viking1978 View Post
    Well, apparently it is a crazy amount of work to add slots for an entire campaign, but I think this is awesome to make some corrections. Maybe a good test project?

    For Attila:
    https://forums.totalwar.com/discussi...d-argentoratum
    https://forums.totalwar.com/discussi...-building-slot
    I checked Attila Startpos and this is the very same issue. They forgot to add these slots. So it is fixable however keep in mind that new startpos is not compatible with any other startpos mod (TPY, big overhaul mods....) But this fix is doable pretty well down the line. :-)

    Quote Originally Posted by Jake Armitage View Post
    How does all those slots work with growth? You can edit growth needed in startpos?
    Easily. Growth per slot is set in DB table, you can have different values for Major town secondary slots and Minor town secondary slots, each particular slot can have different value. Check video down, I tried to hover above each one before expanding. You can see the cost is either 1 or 0. Game seems to understand DB table even for more slots...ie setting cost for slot #10 for example. But this needs futher testing that it is really working. Building whole province in one turn is little speed up process. :-)

    Buildings now cost resources (like armies cost population), something like timber, straw, clay, stone, iron, marble and the new building chain gives you a growth bonus (or malus) to certain resources.
    You can check link in first post for my old resource mod idea. But really this is for now way in future. :-)

    About cities. Game is build with Major/Minor cities in mind. Every Province needs a Capitol - Major city. There are problems with walls, siege maps if I remember correctly. (can remove walls from major, canīt have major siege maps for minor?). So having some kind of difference between minor/major seems logical. But creating system like 10/6/6/6 would allow quite easy reduction for 8/6/6/6 or even 6/6/6/6 for personal choice. Or even depiction of some more important cities. 10-8/6/6/6 Major cities are 8 while some would be 10 (red/orange cities on map lower). Look at DEI, it is even possible to have building chains for particular region..like resources and if set up even unique building (chains) like Pantheon just for Rome. But these are memories im digging from my old building tinkering...
    Spoiler Alert, click show to read: 



    Testing Italy province is going quite well. Got Rome and Velathri working, for now without on map representation. It is easy to add 4th building slot representation/animation for Velathri on map but adding like 5 more slots to Rome. Rome is actually pretty small and at the same time pretty big chunk of region... And for you guys, my first youtube video. Next stop will be little more tinkering with on map representation and starting the full 10/6/6/6. Even getting just these two slots cost me like week of my own errors in startpos. It is great fun really. :-)

    -altered UI
    -Italy Province with 6th slot for Rome and 4th slot for Velathri
    -no on map representation for these slots.
    Last edited by Daruwind; April 08, 2018 at 04:54 AM.
    DMR: (R2) (Attila) (ToB) (Wh1/2) (3K) (Troy)

  8. #28

    Default Re: More building slots

    Fantastic. I agree with the idea of 8/6/6/6 and the most prominent cities with 10/6/6/6
    This system will be great with our alternative economy system submod in DeI.

  9. #29

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by Daruwind View Post
    Testing Italy province is going quite well. Got Rome and Velathri working, for now without on map representation. It is easy to add 4th building slot representation/animation for Velathri on map but adding like 5 more slots to Rome. Rome is actually pretty small and at the same time pretty big chunk of region
    How is the on map representation affecting the AI path-finding? The cites in R2 are big as they are so adding more can create path-finding issues.
    Also how time consuming is it to add the on map representation? I think we can live without if it's taking to long.

    Do you need any help on this, I'm willing to give you a hand, maybe even recruit more people, divining the map between us.
    Or are you in the Brooks's Law stage of the project?

  10. #30

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by Tenerife_Boy View Post
    Fantastic. I agree with the idea of 8/6/6/6 and the most prominent cities with 10/6/6/6
    This system will be great with our alternative economy system submod in DeI.
    I don't see why this would not fit well with standard economy system as well.

  11. #31
    Daruwind's Avatar Citizen
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Prague
    Posts
    2,902

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by pawelrut View Post
    How is the on map representation affecting the AI path-finding? The cites in R2 are big as they are so adding more can create path-finding issues.
    Also how time consuming is it to add the on map representation? I think we can live without if it's taking to long.

    Do you need any help on this, I'm willing to give you a hand, maybe even recruit more people, divining the map between us.
    Or are you in the Brooks's Law stage of the project?
    On map representation is just that, estethic feature. Armies,agents can freely move through them. Actual city borders or logic for that is from startpos and AI seems to head for city center which is clearly defined as slot 0 - main building. And so far it seems engine is quite well detecting new slot as part of city. How does it act in enemy hands, no idea Or so far, Etruscan League seems to work normally with them..You can check the very first pictures in thread about moving slot in Velathri...,moving actual slot,yellowish city line, there are like 3-4 stages showing progress. But you said it exactly, drawing one slot for Velathri is easy task,even extending city limits but for Rome and similar cities it will be nearly impossible adding so many slots around. Engine is drawing crazy yet working stuff while some parts are overlapping. So my idea is to use these slots without any on map representation and no extension to city limits either drawing them inside current city limits or switching them off. So Rome with 5 slots would look the same as Rome with 10 and that way AI wonīt have any even slightly possible problems. :-)

    That representation is tricky. Basically you have to draw whole city map for sprawl block,zoe map,examine each city differently then manually extend it... which is quite easy for small towns and quite slow for major ones. After messing with Rome, thatīs why I moved to Velathri,it was way quicker to test and set up some parts properly. :-)

    I probably need jus more time to figuring everything out...there is probably nobody able to help me in my madness
    Spoiler Alert, click show to read: 





    Last edited by Daruwind; April 08, 2018 at 07:35 AM.
    DMR: (R2) (Attila) (ToB) (Wh1/2) (3K) (Troy)

  12. #32

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by Daruwind View Post
    On map representation is just that, estethic feature. Armies,agents can freely move through them. Actual city borders or logic for that is from startpos and AI seems to head for city center which is clearly defined as slot 0 - main building. And so far it seems engine is quite well detecting new slot as part of city. How does it act in enemy hands, no idea Or so far, Etruscan League seems to work normally with them..You can check the very first pictures in thread about moving slot in Velathri...,moving actual slot,yellowish city line, there are like 3-4 stages showing progress. But you said it exactly, drawing one slot for Velathri is easy task,even extending city limits but for Rome and similar cities it will be nearly impossible adding so many slots around. Engie is drawing drazy yet working stuff while some parts are overlapping. So my idea is to use these slots without any on map representation and no extension to city limits either drawing them inside current city limits or switching them off. So Rome with 5 slots would look the same as Rome with 10 and that way AI wonīt have any even slightly possible problems. :-)

    That representation is tricky. Basically you have to draw whole city map for sprawl block,zoe map,examine each city differently then manually extend it... which is quite easy for small towns and quite slow for major ones. After messing with Rome, thatīs why I moved to Velathri,it was way quicker to test and set up some parts properly. :-)

    I probably need jus more time to figuring everything out...there is probably nobody able to help me in my madness
    Spoiler Alert, click show to read: 





    LOL

    Amazing work!

  13. #33
    Morticia Iunia Bruti's Avatar Protector Domesticus
    Join Date
    May 2015
    Location
    At my tower deep in the dark german forest
    Posts
    4,864

    Default Re: More building slots

    Only true genius master the chaos.^^

    Map representation isnīt important in my opinion.

    You would hardly recognize, if a city has 4 or 6 buildings on the map.

    You have set the right course.
    Stereotype fools
    Playing the game
    Nothing unique
    They all look the same
    In this sea of mediocrity
    I can be anything -
    Anything I want to be

    Arch Enemy - We will rise


  14. #34
    Jake Armitage's Avatar Artifex
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    apartment 6
    Posts
    4,325

    Default Re: More building slots

    @ Drauwind

    - Where is the link to your resource idea? Are you talking about that hammer UI? Anyway i wasn't thinking to have invented anything, just chatting for possible to do ideas.
    - Which db table is the one affecting number of growth needed to expand slot? Always thought it was hardcoded.

    I would say it is a bit early to talk about slot numbers. Probably this will end with the numbers you evidenced, but I would focus on thinking what changes will bring to Vanilla CA or (better) for DeI, and plan something to have a new and good balance.
    Since everyone is rightefully excited about your discovery, the best way to plan it (obviously after you finish an alpha pack about all the work you're doing) is that people like you, Dresden or other experienced leaders propose a balanced innovation.
    Then people like me (and others) will probably be glad to help you bosses, discussing ideas, dirty db works and UI drawings.
    Soon or later, mostly likely the second, this will have to be planned, I think.
    But these are surley things you already know.
    Last edited by Jake Armitage; April 08, 2018 at 07:36 AM.

  15. #35
    Jake Armitage's Avatar Artifex
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    apartment 6
    Posts
    4,325

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by Daruwind View Post
    I probably need jus more time to figuring everything out...there is probably nobody able to help me in my madness.
    Spoiler Alert, click show to read: 





    These are the borderline sketches between madness and geniality!
    Necessary as water, anyway, those excel colors curves are really pro!

  16. #36
    Daruwind's Avatar Citizen
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Prague
    Posts
    2,902

    Default Re: More building slots

    @Jake

    www.twcenter.net/forums/showthread.php?670293-Workshop-Meaningful-Resources-4-0-and-Buildings-Overhaul-Compilation&p=14162411&viewfull=1#post14162411
    yeee,it is for R2 while being under Attila, Ancient Empires...old story,old stuff...some ideas about expanding resources, maps, building chains, ideas, unique buildings..there were some unused unique effect regarging whole economy stuff back in days i never used in any mod..;-)

    Nope, it is not hardcoded. Easily missable,it is part of campaign_variables_table.
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_1
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_1_province_capital
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_2
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_2_province_capital
    ....

    Well, we can at least separate Roadīs effect from Main building chain and have it as separate building. Or both could add to overall effect in Province/Region.. Even if nothing else this would be nice. :-)
    Last edited by Daruwind; April 08, 2018 at 07:54 AM.
    DMR: (R2) (Attila) (ToB) (Wh1/2) (3K) (Troy)

  17. #37
    Jake Armitage's Avatar Artifex
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    apartment 6
    Posts
    4,325

    Default Re: More building slots

    Quote Originally Posted by Daruwind View Post
    @Jake

    www.twcenter.net/forums/showthread.php?670293-Workshop-Meaningful-Resources-4-0-and-Buildings-Overhaul-Compilation&p=14162411&viewfull=1#post14162411
    yeee,it is for R2 while being under Attila, Ancient Empires...old story,old stuff...some ideas about expanding resources, maps, building chains, ideas, unique buildings..there were some unused unique effect regarging whole economy stuff back in days i never used in any mod..;-)

    Nope, it is not hardcoded. Easily missable,it is part of campaign_variables_table.
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_1
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_1_province_capital
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_2
    settlement_development_point_cost_secondary_slot_2_province_capital
    ....
    Really, really cool ideas there! Congrats, although being 3 yrs late.
    Tx for those tables.

  18. #38
    Daruwind's Avatar Citizen
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    Prague
    Posts
    2,902

    Default Re: More building slots

    This is the old test just with Velathri 4th slot and UI. Just wanted to show the animation of city expansion in real time not just with pictures. Promise no more crappy videos or pictures for near future as you have seen everything for now. :-)
    For keen eyes, second secondary slot is actually moved to new position and third is in original position of second slot.
    Last edited by Daruwind; April 08, 2018 at 09:20 AM.
    DMR: (R2) (Attila) (ToB) (Wh1/2) (3K) (Troy)

  19. #39
    Jake Armitage's Avatar Artifex
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    apartment 6
    Posts
    4,325

    Default Re: More building slots

    Cool!
    Seems everything is ok, or at least I do hope so!

  20. #40
    fightermedic's Avatar Ordinarius
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bavaria
    Posts
    756

    Default Re: More building slots

    a thought about map representation: do you think it would be possible to reduce all cities to only the main building visually? so basically to remove the visual groth of cities, so they would work like in med2 and rome 1 again? i alwayss thought that it's quite stupid, that rome ends up being amost as big as the whole of latium etc.
    Check out my AOR and balancing Mod for Third Age Total War


Page 2 of 12 FirstFirst 1234567891011 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •