Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast
Results 1 to 20 of 64

Thread: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/ Launcher wont load error

  1. #1
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Icon4 [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/ Launcher wont load error

    I found a fix for solving the freeze/non loading at the splash screen and for launcher not working errors.

    Try the solutions in order

    Freeze/non loading at the splash screen
    Solution a1

    Spoiler Alert, click show to read: 

    -Go to "C:\Users\Administrador\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2"

    -Then delete the Rome2 folder.

    -Once removed go to "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Total War Rome II\redist"

    -Then open the files listed below in that order and click on repair for each one, the last one doesn't have a repair window pop up, instead you will see a small loading bar,

    1-vcredist_x86-90.exe
    2-vcredist_x86-100-sp1.exe
    3-vcredist_x86-80-sp1.exe

    Then just proceed to load your game and it should then go onto the main menu.


    Solution a2

    Spoiler Alert, click show to read: 

    -Go to your Rome 2 folder
    C:\Users\Administrador\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2

    -Then into the scripts folder

    -Inside that folder, there is a file called preferences.script.txt
    Open it.

    -Once in the file click Ctrl-F, and in the text box paste in the line below:

    gfx_enable_directx11 true; # gfx_enable_directx11 <bool>, Enable DirectX 11 rendering #

    Change the text of "true" to "false"

    gfx_enable_directx11 false; # gfx_enable_directx11 <bool>, Enable DirectX 11 rendering #

    Save the file and close it, then proceed to start the game


    Alternative Solution with a2
    (Provided by ofi123)

    Spoiler Alert, click show to read: 
    -Go to %appdata%/Roaming/The Creative Assembly/Rome2/Scripts/
    (Start > run > appdata. Make sure you have set "show hidden files and folders" under folder options)


    -Then into the scripts folder


    -Inside that folder, there is a file called preferences.script.txt
    Open it.


    -Search the following (CTRL + F): gfx_device_type

    -You should find the following line:
    gfx_device_type 1; # gfx_device_type <int>, Set device type, 0-D3D9, 1-D3D11, 2-GL3 #


    -Change the "1" to "0", so it looks like this:
    gfx_device_type 0; # gfx_device_type <int>, Set device type, 0-D3D9, 1-D3D11, 2-GL3 #

    Save the file and close it, then proceed to start the game




    launcher not working errors.

    Solution b1
    Spoiler Alert, click show to read: 
    Try solution a1
    -Right click on RT2W in steam

    -then properties

    -then uncheck the Enable Steam overlay


    if not,

    Solution b2
    Spoiler Alert, click show to read: 

    -steam library go to add non steam game

    -then follow the path, "Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Total War Rome II" and click on the rome2 application

    -then proceed to add the program and try starting it,

    this should re-create a new separate launcher

    if not,

    Solution b3
    Spoiler Alert, click show to read: 

    -Go to "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Total War Rome II" then make an shortcut of "Rome2.exe" and place it on your desktop.

    -Then rightclick your shortcut and select properties then you should see this, "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Total War Rome II\Rome2.exe"

    -Proceed to replace it with this, "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Total War Rome II\Rome2.exe" -dev" and run the .exe,

    it will start the game without the launcher so you will have to do without mods until there is some real fix.



    Solution b4
    Spoiler Alert, click show to read: 

    -Find the Rome2.exe in Steamapps/common/Total War Rome 2/

    -rightclick it, choose compatibility and check "Run as Administrator".

    -If it is already checked, uncheck it. Then start the game by doubleclicking the Rome2.exe in that folder.


    -----------------


    If this doesn't work

    -rightclick on Rome2.exe, choose compatibility

    - and check disable visual design and desktop composition.

    -Then start the game by doubleclicking the Rome2.exe.
    Last edited by Dictator Of The Roman Republic; September 21, 2014 at 07:59 AM. Reason: Updated with ofi123 solution

  2. #2
    Ataegina's Avatar Nature's Ninja
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    7,976
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: The game has personally offically broken

    so you started a thread to say this? you're seeking help or just another "i hate CA thread" ????
    Common sense removed due being Disruptive.

  3. #3
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: The game has personally offically broken

    I wanted to see if anyone else with this problem has managed to found a way to fix it,

    Pick out what gives you the idea I'm hating CA,

    There are far worst threads that are made just for hating CA for you to comment on.

  4. #4
    ivggyrt's Avatar Libertus
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    1
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: The game has personally offically broken

    Thanks, worked great.

  5. #5
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    No problem.

  6. #6
    Tora's Avatar Miles
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    135
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Yes thanks very much, read this just before I was going to reinstall. Saved a lot of trouble.

  7. #7
    Libertus
    Join Date
    Jun 2013
    Posts
    1
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    hmm, I tried this and it still doesn't want to load

  8. #8
    Miles
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    108
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    I've been having this problem--but why is deleting the rome 2 folder neccesary? That includes our saved games and user preferences!

  9. #9
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Then copy and paste them onto the desktop, go through the procedure and paste them back in, the .exe is repairing the game so the Rome 2 folder is re-installed,

  10. #10
    Signifer
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    243
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    I could not find this string :
    C:\Users\Administrador\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2
    its frustrating playing a hundred hours and having this beast crash and burn, nothing has worked , two installs, now Im reinstalling steam...
    THANK YOU for this thread... I dont seem to be finding the string of folders files... Im running win7.. odd

  11. #11
    Signifer
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    243
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    ok reinstalling steam and still Im stuck with not launching start screan.. very frustrating.. so Im looking for this in my c drvie.. it was auto installed by steam could it be somewhere else?

  12. #12
    Signifer
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    243
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    ok,
    I dont know why my appdata is not there.. weird
    So
    I reinstalled twice, then I reinstalled entire steam... whatever happenned when I had to emergency shut off my system really screwed it up as none of these worked
    My fix, I did a left handed system restore as recently I added a new ssd, so I plugged in old hdd, and re imaged the ssd.. every thing works now, I just lost some data from some dl I can easily replace.. weird stuff

  13. #13
    Tora's Avatar Miles
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    135
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Try Start>"Your Name"> Appdata folder may be a hidden one. Should contain Roaming folder.

  14. #14
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Quote Originally Posted by freeboy View Post
    ok,
    I dont know why my appdata is not there.. weird
    So
    I reinstalled twice, then I reinstalled entire steam... whatever happenned when I had to emergency shut off my system really screwed it up as none of these worked
    My fix, I did a left handed system restore as recently I added a new ssd, so I plugged in old hdd, and re imaged the ssd.. every thing works now, I just lost some data from some dl I can easily replace.. weird stuff
    its because its a hidden folder so you have to un-hide it.

    Go to computer-(in the tabs click) tool- folder option- view- then look for "show hidden files,folders or drives" and tick it. Then click apply

    After doing that go through the steps again the OP.

  15. #15
    ordoprinceps's Avatar Hastatus
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    559
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Im stuck on the red menu screen and all buttons are frozen. Can anyone help?









    Another trodden footing made by CA.
    [/SPOILER]

    Edit


    I found a fix for solving the freeze/non loading at the splash screen.

    Follow these steps


    -Go to "C:\Users\Administrador\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Rome2"

    -Then delete the Rome2 folder.


    -Once removed go to "C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Total War Rome II\redist"

    -Then open the files listed below in that order and click on repair for each one, the last one doesn't have a repair window pop up, instead you will see a small loading bar,

    1-vcredist_x86-90.exe
    2-vcredist_x86-100-sp1.exe
    3-vcredist_x86-80-sp1.exe

    Then just proceed to load your game and it should then go onto the main menu.[/QUOTE]
    Ordoprinceps
    Semper Ferox

  16. #16
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    just do a re-install

  17. #17
    krisslanza's Avatar Content Staff
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    3,409
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Want to post that this fix worked, I wish I had decided to check TWC for fixes instead of just reinstalling...
    Was really weird, my game worked fine, then one day I ran it up, and my whole desktop just shut off mid-load. Then Rome 2 wouldn't work after that. Very unusual, but rare bug I'm sure.

  18. #18
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    good news, sorry you had to uninstall the game, hopefully you kept the save games.

  19. #19
    Munifex
    Join Date
    May 2010
    Posts
    43
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    I followed these steps, and the game is still stuck at splash screen. Performed a reinstall, followed the steps again, but no luck. Anyone have any other suggestions, hopefully?

  20. #20
    Dictator Of The Roman Republic's Avatar Alea iacta est
    Content Emeritus

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Lost in History.
    Posts
    3,171
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0

    Default Re: [How to] fix Rome 2 stuck at splash screen/wont load

    Found another way to fix it, check the OP please.

Page 1 of 4 1 2 3 4 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •